Τα νέα κραγιόν της MAC σχεδιάστηκαν από μια γυναίκα που μπορεί να δει 100 εκατομμύρια χρώματα

Τετράχρωμοι: Σήμερα σχεδιάζουν κραγιόν, αύριο θα κυριεύσουν τον κόσμο. 

Όταν εσύ, άντρα αναγνώστη, μπορείς να διακρίνεις μόνο «Κόκκινο, μπλε, πράσινο», δηλαδή τα βασικά χρώματα, τότε η φίλη σου/γυναίκα αναγνώστρια μπορεί να διακρίνει πολλαπλάσιες παραλλαγές τους. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν τουλάχιστον 1 εκατομμύρια χρώματα, δηλαδή πολλά περισσότερα από «τα βασικά». Υπάρχουν όμως και εκείνοι, όπως η Maureen Seaberg, που πάσχουν από τετραχρωμία και μπορούν να διακρίνουν 100 φορές περισσότερα χρώματα! Η εταιρεία καλλυντικών M.A.C, αποφάσισε να αξιοποιήσει την τετραχρωμία της Seaberg, αναθέτοντάς της τον σχεδιασμό των lipstick «Liptensity», μιας νέας συλλογής ενυδατικών κραγιόν με σατινένιο τελείωμα και παραλλαγές χρωμάτων που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχουν!

macliptenisity_risegr

Πώς όμως την παλεύει στον σύγχρονο κόσμο, ένας άνθρωπος που βλέπει 100 εκατομμύρια χρώματα; Η Seaberg μίλησε για όλα στο NYmag:

Πώς ανακάλυψε ότι το έχει;

«Μετά από ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα για το θέμα, έγραψα σε έναν γιατρό και μου έκανε ερωτήσεις τηλεφωνικώς. Με ρώτησε αν κάποιος από τους άντρες της οικογένειάς μου είχε αχρωματοψία και θυμήθηκα ότι ο αδερφός μου έχει. Μου έστειλε ένα τεστ που λειτουργούσε με σάλιο. Περίμενα 6 εβδομάδες τα αποτελέσματα και όταν ήρθαν βγήκε ότι το έχω.»

Ποιο είναι το αγαπημένο της χρώμα;

«Έχω ενθουσιασμό για κάθε χρώμα εκτός από το κίτρινο. Είναι πολύ για τα μάτια μου. Όταν κοιτάω τα ταξί νιώθω σαν να έχω κοιτάξει για πολλή ώρα τον ήλιο.»

Πώς ντύνεται;

«Δεν μου αρέσουν τα prints. Προτιμώ να ντύνομαι μονοχρωματικά. Μου αρέσει ας πούμε, να ντύνομαι στα μαύρα, από πάνω μέχρι κάτω. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις μαύρα που να ταιριάζουν μεταξύ τους.»

Πώς περιγράφει ένα χρώμα για το οποίο δεν υπάρχουν ονόματα;

tetrachromat2

«Κάποιοι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε ένα όνομα για περιγράψουμε ένα χρώμα. Γιατί να μην συμβαίνει το αντίθετο; Στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια, ο Όμηρος ποτέ δεν χρησιμοποίησε το «μπλε» σαν λέξη. Οι θάλασσες περιγράφονται σαν «βαρετές» και «σκοτεινές». Μέχρι πρόσφατα, ο άνθρωπος δεν μπορούσε να «δει» το μπλε.»

Γυναίκα που βλέπει 100 εκατομμύρια χρώματα σχεδιάζει lipstick

«Το ιδανικό που συμβαίνει στην τετραχρωμία, εκτός από το ότι σε όλη σου τη ζωή βλέπεις παντού χρώματα, είναι και το ότι διαθέτεις ένα βελτιωμένο λεξιλόγιο για να ονομάσεις αυτά τα χρώματα. Σε εκείνο το viral θέμα με το χρώμα του φορέματος που είχε μπερδέψει όλο το Internet , oι τετραχρωματικοί το είχαν περιγράψει ως χάλκινο και μπλε βιολετί.»

Συχνά λέμε φράσεις όπως «πρασίνισα από το θυμό μου», μπερδεύοντας χρώματα με συναισθήματα. Πώς αντιδράει σ`αυτό;

«Ναι, συνδέω χρώματα με συναισθήματα. Επίσης έχω και συναισθησία! (τι είναι η συναισθησία εδώ) Όλοι συνδέουμε χρώματα με συναισθήματα. Κάποια στιγμή, η ανθρωπότητα συμφώνησε πως αυτό είναι μια καλή ιδέα.»

Είναι χάρισμα ή κατάρα; Επίσης πόσοι τετραχρωματικοί υπάρχουν στον κόσμο;

Γυναίκα που βλέπει 100 εκατομμύρια χρώματα σχεδιάζει lipstick

«Είναι ευλογία! Νομίζω πως το έχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς να το ξέρουν. […] Ο γιατρός μου λέει, ότι αν δεν καταστραφούμε, το χάρισμα μας μπορεί να μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Λέει πως η όραση όλων των χρωμάτων δεν ήταν διαδεδομένη στους προγόνους του ανθρωπίνου γένους και μόνο ένα θηλυκό είδος πιθήκου είχε αυτήν την ικανότητα, καταφέρνοντας τελικά, να την διαδώσει στους απογόνους του. Σύμφωνα με τον γιατρό μου, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους περνάει από την διάδοση της πλήρους όρασης χρωμάτων σε όλους τους ανθρώπους.»

(Πηγή: NYmag)

The Τα νέα κραγιόν της MAC σχεδιάστηκαν από μια γυναίκα που μπορεί να δει 100 εκατομμύρια χρώματα RISE.

Πηγή